Ο Αθλητισμός κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό

του Αραβανή Νεκτάριου – Μάρκου Υποψήφιος με το Ανυπότακτο Ιόνιο στην Π.Ε Ιθάκης

 
Ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός που αντικατοπτρίζει την δεδομένη κοινωνία και το πολιτισμό της. Στο πέρασμα των αιώνων είναι επίσης ένα κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό με έντονο παιδαγωγικό χαρακτήρα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται να δώσουμε στον αθλητισμό παιδαγωγική και ανθρωπιστική προοπτική, με άλλα λόγια να είναι ο αθλητισμός ένα μέσο στην υπηρεσία του πολίτη.
Ο Αθλητισμός δεν είναι ξεκομμένος από τα κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης δεν είναι απλά μια πολυτέλεια, αλλά μια βασική ανάγκη για τον κάθε πολίτη. Μέσα από την συμμετοχή τους στον αθλητισμό κάθε πολίτης μπορεί να αναπτύξει μια κουλτούρα καθημερινότητας (αθλητικός τρόπος ζωής), έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει όλες εκείνες τις άμυνες απέναντι στις παθογένειες της εποχής, ματαιοδοξία, μισαλλοδοξία, ξενοφοβία, ρατσισμό, εξαρτήσεις κ.λπ.
Θεωρούμε λοιπόν ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι ένα αγαθό για όλο τον λαό και όχι μόνο για λίγους εκλεκτούς.
Οι πρακτικές σήμερα των διεθνών και εγχώριων ομοσπονδιών, των ενώσεων και αρκετών παραγόντων του αθλητισμού, έχουν υποβαθμίσει τον αθλητισμό σε «Προϊόν προς κατανάλωση», τους αθλητές σε μηχανές παραγωγής του προϊόντος και τους πολίτες σε απλούς καταναλωτές αθλητικών προϊόντων.
Ο αθλητισμός δεν είναι αποκλειστικά η ανέγερση μεγαλοπρεπών σταδίων – γηπέδων, ούτε οι μεγάλες και δαπανηρές διοργανώσεις.
Δεν είναι τέλος όλες αυτές οι μεγάλες αθλητικές επιχειρήσεις ούτε οι πλούσιοι ιδιοκτήτες τους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *