ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΙΟΝΙΟ – Εκλογική Διακήρυξη

Πολίτες των Επτανήσων

Βιώνουμε την “μεταμνημονιακή “ περίοδο , κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , με σκληρή επιτροπεία, που καταπατά την Εθνική μας Ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια μας ως πολίτες αυτής της χώρας.

Στα εννέα χρόνια επιβολής των σκληρών νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις του Γερμανό –ευρωπαϊκού τραπεζικού διευθυντηρίου  και του ΔΝΤ.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η σκληρή λιτότητα , η διάλυση των εργασιακών σχέσεων με την δημιουργία συνθηκών “γαλέρας” στους εργασιακούς χώρους , η κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας και της οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής.

Οι τράπεζες , μετά από τις τρεις σκανδαλώδεις ανακεφαλαιοποιήσεις , έχουν γίνει το «ιερό και όσιο» στη χώρα μας. Στο βωμό τους θυσιάζεται  η λαϊκή ιδιοκτησία και ποινικοποιείται, ως κακούργημα ο αγώνας για την υπεράσπιση της , με διώξεις των αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών.

Η Αυτοδιοίκηση ως θεσμός , που επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, αποτελεί και αυτή  θύμα των μνημονιακών πολιτικών μέχρι  το 2060 που απαιτουν:

 • Η δέσμευση  για  υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% κατ΄ έτος μέχρι το 2022 και  2,2%   κατ΄ έτος μέχρι το 2060
 • Η συνέχιση των μέτρων σκληρής λιτότητας
 • Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των δημοσίων επιχειρήσεων, δικτύων και υποδομών
 • Το μνημονιακό νομοθετικό καθεστώς των 714 εφαρμοστικών  νόμων και των δεκάδων χιλιάδων Υπουργικών Αποφάσεων και εγκυκλίων που παραμένει σε ισχύ

Σηματοδοτούν ένα δυσοίωνο μέλλον.

Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι βραχνάς για το λαό , αφού όχι μόνο δεν μειώθηκε ούτε κατά ένα ευρώ  αλλά συνεχίζει να αυξάνεται.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο του «Κλεισθένη», εκτός από την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως νέο εκλογικό σύστημα για την πρώτη Κυριακή , αποτελεί πιστή αντιγραφή του «Καλλικράτη». Ενσωματώνει τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και τους εφαρμοστικούς νόμους στο θεσμικό πλαίσιο της  Αυτοδιοίκηση , με συνέπεια η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει να είναι ένας θεσμός γραφειοκρατικός , αντιδημοκρατικός και αδιαφανής , μακριά από τους πολίτες. Να αναπαράγει την λογική της υποτίμησης του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου σε σχέση με τις εξουσίες του Περιφερειάρχη.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές του Μαΐου και για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι πολίτες των Επτανήσων βιώνουν τα πέντε χρόνια της «Διοίκησης Γαλιατσάτου» στην Περιφέρεια με ένα προγραμματισμό με πολλά παχιά λόγια αλλά ελάχιστα έργα.

Μια Διοίκηση που τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι το έλλειμμα δημοκρατίας , η αποδοχή των ιδιωτικοποιήσεων της  δημόσιας περιουσίας και αγαθών (Ερημίτης,  Σκορπιός, αεροδρόμια-λιμάνια, εξορύξεις, σκουπίδια) , η   αδιαφορία για την προστασία του περιβάλλοντος , η απουσία  παρεμβάσεων για την υπεράσπιση δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού και των ναυτικών στις πορθμειακές γραμμές , η έλλειψη  αναπτυξιακού οράματος για τα λαϊκές ανάγκες.

Η Διοίκηση Γαλιατσάτου αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα τη δραματική μείωση των οικονομικών πόρων της Περιφέρειας από την κεντρική διακυβέρνηση της χώρας , το ανύπαρκτο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και την αποδιοργάνωση και ελλειμματική λειτουργία των υπηρεσιών της , λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η Περιφερειακή διοίκηση Γαλιατσάτου  παρακολουθεί τις αρνητικές επιπτώσεις, που προκαλεί η εφαρμογή του συστήματος all inclusive.

Οι διακοπές με το σύστημα all inclusive είναι υπεύθυνες για τις μεγάλες απώλειες στην τοπική επιχειρηματικότητα, την τεράστια απώλεια πόρων και φόρων.

Αυτή η υψηλή εξάρτηση στον τουρισμό σημαίνει ότι οι τοπικές επιχειρήσεις και οι πράκτορες εξαρτώνται απολύτως από τους τουριστικούς οργανισμούς.

Οι τοπικές επιχειρήσεις, όπως είναι τα εστιατόρια , τα καταστήματα , τα TAXI , τα μικρά καταλύματα, είναι στο σύνολό τους καταδικασμένα.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τουριστικών οργανισμών είναι τόσο έντονος , ώστε το αποτέλεσμά του καταλήγει σε πιέσεις στη βάση της επιχειρηματικής αλυσίδας και κυρίως στο κρίκο που λέγεται εργαζόμενος , ο οποίος μένει απλήρωτος.

Αλλά και οι περισσότεροι από τους διεκδικητές της Περιφέρειας έχουν αποδεχτεί τις μνημονιακές  πολιτικές.

Συνεπώς , μόνον ως καλλίτεροι και σκληρότεροι διαχειριστές αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών μπορούν να εμφανίζονται.
Είναι φορείς και υποστηρικτές των νεοφιλελευθέρων μνημονιακών πολιτικών και δεσμευμένοι στις κομματικές τους επιλογές .

Αγαπητοί κάτοικοι των Ιόνιων Νησιών

Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμπόρευσης και συνεργασίας σε όλους τους ενεργούς και αγωνιζόμενους πολίτες , με τους οποίους συναντηθήκαμε σε κοινές πρωτοβουλίες και αγώνες αυτά τα σκληρά χρόνια αλλά και σε κοινωνικές και κινηματικές συλλογικότητες , που είτε  συνεργαστήκαμε είτε  συμπαραταχθήκαμε ενάντια στα ψευδεπίγραφα περιφερειακά “αναπτυξιακά” προγράμματα της κυβέρνησης μαζί με την Περιφέρεια ,  μοιραζόμαστε  ανησυχίες και  αγωνίες για το μέλλον του τόπου μας και των κατοίκων του.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και συνεργασίας σε όλους με τους οποίους συναντηθήκαμε.

 • Στους αγώνες που αναπτύχθηκαν , για μια βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας , για την υλοποίηση έργων και υποδομών που έχουν ανάγκη τα Ιόνια Νησιά και οι άνθρωποι τους , για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος , για την προστασία και ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών , των εργαζομένων και των μικρομεσαίων , την ισόρροπη ανάπτυξη με κοινωνική ανταποδοτικότητα της Τουριστικής οικονομίας προς όφελος των κατοίκων των Ιονίων Νησιών και όχι μόνο για τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου , για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος , για την προστασία της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις.
 • Στους πολύμορφους αγώνες ενάντια στην παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ σε ιδιωτικά συμφέροντα , ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας γης και των δημόσιων υποδομών.
 • Σε όσους εναντιώνονται στις μνημονιακές συμβάσεις της κυβέρνησης με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις πολυεθνικές της ενέργειας και των κινδύνων που συνεπάγονται για τα νησιά μας οι έρευνες  και  στην συνέχεια η εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης και συνεργασίας ώστε να υπάρξει μια δημοκρατική προοδευτική ανατροπή, για να μην υποστεί περαιτέρω η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων και οι πολίτες της τις συνέπειες  των εφαρμοζόμενων αντιλαϊκών πολιτικών από τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. και τις πολιτικές διαχείρισης της Περιφερειακής Αρχής Γαλιατσάτου.

Με την πρόσκληση μας αυτή θεωρούμε αναγκαία στην σημερινή κοινωνικοπολιτική συγκυρία τη δημιουργία ενός Μετώπου Αντίστασης

 • Στις συνεχιζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας , που ισοπεδώνουν την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.
 • Στη μόνιμη επιτροπεία, κηδεμονία και αυστηρή επιτήρηση , που θα ασκείται για δεκάδες χρόνια στη χώρα μας , ακόμα και στην λεγόμενη μετά μνημονιακή εποχή.

Διεκδικούμε την ανατροπή όλων αυτών , στη βάση ενός άλλου , εντελώς διαφορετικού , αυτοδιοικητικού-πολιτικού σχεδίου.

Σήμερα οι Περιφέρειες υποχρηματοδοτούμενες και υποστελεχωμένες , υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους , αποτελούν ιμάντες υλοποίησης των κυβερνητικών αποφάσεων και των κατευθύνσεων από το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Βρίσκονται  μακριά από τις ανάγκες των πολιτών και τη λαϊκή συμμετοχή και υλοποιούν επενδύσεις χρηματοδοτούμενες αποκλειστικά από το ΕΣΠΑ , που τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τις ανάγκες ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού και τοπικού σχεδιασμού.

Ο Δημοκρατικός Προγραμματισμός και η υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών για μια βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί απαγορευμένη διαδικασία. Ο νέος νόμος «Κλεισθένης» ως συνέχεια του «Καλλικράτη» , που αφορά τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης , αποδέχεται πλήρως την εποπτεία και την εφαρμογή των μνημονίων.

Διατηρεί και διευρύνει το ρόλο του «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» και το μετατρέπει σε μόνιμο μηχανισμό. Οι αναφορές δε στην οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ , με τη διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση , ανοίγουν τις πύλες και για αυτοδιοικητικούς φόρους ή για μεταφορά εξ ολοκλήρου του αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης , ή όπως αλλιώς θα λέγεται , παραμένει ζητούμενο. Μοναδικό σκοπό έχει τον διαρκή έλεγχο της Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση.

Δομική μας αρχή είναι ο διακριτός ρόλος αρμοδιοτήτων Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης και Κράτους , με τη θεσμοθέτηση και τήρηση καταβολής των αναγκαίων κρατικών πόρων και του προσωπικού.

Η πρωτοβουλία μας δεν αφορά στη δημιουργία μιας ακόμα αυτοδιοικητικής παράταξης ή μόνο την εκλογική μας καταγραφή.

Επιδίωξή μας είναι να θέσουμε σε κίνηση ολόκληρη την κοινωνία , με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πληττόμενων πολιτών.

Στόχος μας είναι η υπεράσπιση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως θεσμού που υπερασπίζεται το περιβάλλον , τον πολιτισμό και την ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι των εχόντων.

Επιδιώκουμε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να έχει ουσιαστική συμμετοχή στα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και κινήματα αυτής της περιόδου , που αφορούν την ανεργία , την προστασία της λαϊκής κατοικίας , την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών , της δημόσιας περιουσίας , των αεροδρομίων , των λιμανιών , του ενεργειακού πλούτου της χώρας , των ελεύθερων – δημόσιων χώρων από τα ντόπια και ξένα ολιγοπώλια.

Δεν αρκούμαστε σε λογικές διαχείρισης.

Διεκδικούμε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να έχει ενεργό πολιτικό ρόλο , να αγωνίζεται με συνέπεια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας γης , των δημόσιων υποδομών , του νερού και της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων , που προωθεί και η σημερινή κυβέρνηση.

Αντιστεκόμαστε μαζί με τους τοπικούς κοινωνικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες στην παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα μέσω ΣΔΙΤ, σε βάρος του περιβάλλοντος και με σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Η δημόσια , κοινωνικά δίκαιη , οικονομικά συμφέρουσα και αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων  με έμφαση στη «πρόληψη και διαλογή στην πηγή» με συντονισμό ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού , με επαρκείς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό  , με στόχο την αλλαγή της κουλτούρας όλων μας , είναι κεντρική μας επιλογή.

Ζητάμε την καταγγελία όλων των μνημονιακών συμβάσεων έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων της κυβέρνησης με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις πολυεθνικές της ενέργειας.

 • Να σταματήσουν άμεσα οι εξορύξεις και η έρευνα στο Ιόνιο.
 • Διεκδικούμε μονοψήφιο ΦΠΑ για τα νησιά.Ο ΦΠΑ 24% στα νησιά είναι μέτρο που πνίγει την κοινωνία και την οικονομία των Επτανήσων. Το 24% είναι ένας υψηλός συντελεστής φορολογίας.
 • Περιορισμός του All-Inclusive.Όλα τα συμπεράσματα από διεθνείς μελέτες και συνέδρια για τον τουρισμό αποδείχνουν ότι το σύστημα all inclusive οδηγεί σε μη βιώσιμες καταστάσεις. Τα όσα περιγράφονται στις εκθέσεις είναι εξόχως αποκαλυπτικά και θα πρέπει να προκαλέσουν την κινητοποίηση των παραγόντων του τουρισμού. Εάν η Περιφέρεια δεν πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες μαζί με τους αντίστοιχους φορείς του τουρισμού , τότε είναι πιθανό τα Ιόνια , ως τουριστικός προορισμός , να οδηγηθούν σε οικονομική καταστροφή και να περάσει ολόκληρος ο τομέας του τουρισμού στα χέρια ξένων συμφερόντων.

Ο Αγροτικός τομέας της περιφέρειας απειλείται και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα , καθώς το  κόστος παραγωγής αυξάνεται και οι τιμές των προϊόντων (λάδι, γάλα, κ.α.) συμπιέστηκαν σε επίπεδα κάτω του κόστους.

Απαιτείται  αναπτυξιακός προγραμματισμός , που θα υλοποιεί με δημοκρατικό τρόπο η Περιφέρεια σε συνεργασία με τους Δήμους , για να υλοποιηθούν με διαφάνεια τα βασικά έργα υποδομής , που θα συμβάλουν σε μια ανάπτυξη με επίκεντρο τον απλό άνθρωπο και τις ανάγκες του , στην Υγεία , την Παιδεία , τον Πολιτισμό , στον Αθλητισμό , στις ανάγκες της νεολαίας και την προστασία των ηλικιωμένων.

Έργα και υποδομές , που θα στηρίζουν την αγροτική παραγωγή , τον δευτερογενή τομέα και τον τουρισμό , με σεβασμό στο περιβάλλον , με ιδιαίτερη στόχευση τον ποιοτικό , τον πολιτιστικό , τον θρησκευτικό , τον ορεινό και εναλλακτικό τουρισμό , για να συγκρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας και να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας.

Να πρωτοστατήσουμε στην ανάπτυξη κινημάτων για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους , των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού , να αντισταθούμε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των «φιλέτων» που είναι ενταγμένα στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ.

Να υπερασπίσουμε τα λαϊκά εισοδήματα , τη λαϊκή κατοικία και τη λαϊκή περιουσία.  Να αγωνιστούμε για να αυξηθούν οι πόροι της αυτοδιοίκησης , το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και φυσικά να αγωνιζόμαστε καθημερινά για την επίλυση των πάμπολλων τοπικών προβλημάτων , που υπάρχουν στη Περιφέρεια μας.

Ένα τέτοιο φιλόδοξο και ριζοσπαστικό σχέδιο δεν μπορεί να σχεδιαστεί και πολύ περισσότερο να προωθηθεί παραγωγικών φορέων , και να υλοποιηθεί χωρίς την άμεση εμπλοκή των εργαζομένων , των νέων , του επιστημονικού δυναμικού , των του λαού των Ιονίων Νήσων .

Η αυτοδιοίκηση και οι μετέχοντες σε αυτήν ως εκφραστές της λαϊκής βούλησης θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τα χαρακτηριστικά του λαϊκού ελέγχου , της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά , τα χαρακτηριστικά του τοπικού σε συνάρτηση με το κεντρικό-πολιτικό σε μια διαρκή διεκδίκηση , ενεργοποίηση και αφύπνιση , ενάντια στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές.

Δεσμευόμαστε να αγωνιζόμαστε ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να γίνει ένας θεσμός ανοιχτός και ανατροφοδοτούμενος από την κοινωνία , εγγυητής των κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατικής έκφρασης , υποκινητής της κοινωνικής διεκδίκησης , αντίστασης και συμμετοχής , συντονιστής της ανάπτυξης , όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ευημερίας , της προόδου και του πολιτισμού.

Ειδικότερα αγωνιζόμαστε:

Α) Για την αναβάθμιση του ρόλου των Π.Σ.

Β) Για την εκλογή του Περιφερειάρχη από το Π.Σ.

Γ) Για τη διεύρυνση της δημοκρατίας στα Περιφερειακά Συμβούλια

Δ) Για τη θεσμοθέτηση εκλεγμένου συλλογικού οργάνου κατά (Περιφερειακή Ενότητα) Νομό.

Στο συλλογικό αυτό όργανο θα συμμετέχουν οι αιρετοί σύμβουλοι κάθε Νομού και οι επικεφαλής των παρατάξεων , που εκπροσωπούνται στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το συλλογικό αυτό όργανο θα το συγκαλεί ο Αντιπεριφερειάρχης μία φορά το μήνα για να συζητά θέματα που αφορούν τον κάθε Νομό και να λαμβάνεται  απόφαση , η οποία να δεσμεύει το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σήμερα , που ο Λαός έχει γίνει πολιτικά σοφότερος μετά την πικρή εμπειρία που βίωσε από τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ , οφείλει , με διαρκείς και ανυποχώρητους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες να συγκροτήσει ένα πλατύ Δημοκρατικό Λαϊκό Μέτωπο. Δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε να διαμορφωθεί ένα μαζικό , ανατρεπτικό , προοδευτικό , λαϊκό κίνημα

 • Για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της μεταμνημονιακής λιτότητας και της Ευρωζωνικής επιτροπείας , της υπερφορολόγησης και της εκποίησης της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των λαϊκών νοικοκυριών
 • Για τη διαγραφή του χρέους
 • Για την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών με στόχο την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση ενταγμένη σε ένα μεταβατικό πρόγραμμα παραγωγικού και κοινωνικού μετασχηματισμού της χώρας.

Να συμβάλλουμε σε μια ουσιαστική αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για να γίνουν πραγματικότητα οι ανάγκες των πολιτών της.

 • Για μια ριζική και δίκαιη αναδιανομή του πλούτου
 • Για την υπεράσπιση και αναβάθμιση των κοινωνικών αγαθών και των εργασιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων
 • Για μια περιφέρεια των Ιονίων Νήσων που θα ανταποκρίνεται  στις ανάγκες των πολιτών της.