ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ  ΜΕΤΩΠΟ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ (Α.ΜΕ.Λ)

 
Εργαζόμενοι εργαζόμενες Συνδημότισσες και συνδημότες Φίλοι και φίλες
Σε μια περίοδο που συνεχίζεται η αντιλαϊκή επίθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  που όσο δεξιότερα πάει, τόσο δεξιότερα πιέζει η ΝΔ και ακόμη οι δύο μαζί ενισχύουν την  Χρυσή Αυγή, και την   σημερινή Δημοτική και Περιφερειακή αρχή  να ευθυγραμμίζονται με την πολιτική της κυβέρνησης,
Σε αυτήν ακριβώς τη συγκυρία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δυναμώσει και να μαζικοποιηθεί το ρεύμα μαχητικής  παρουσίας μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα φέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού της Λευκάδας και θα παλεύει για την λύση τους.
 
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ – ΠΩΣ  ΘΑ  ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ  – ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ
 
Από το 2018 ξεκινήσαμε μια προσπάθεια από τα κάτω σε προγραμματική βάση και μετωπική συμπόρευση, με στόχευση για το αύριο πατώντας στο σήμερα.
Έχουμε δείξει μέσα από αγώνες χρόνων  την συνέπεια των πράξεων και όχι των προθέσεων.
Δεν υπαναχωρήσαμε ,δεν συμβιβαστήκαμε και συνεχίζουμε τον αγώνα. Συγκροτούμε ένα χώρο που βρίσκεται σε διαδικασία δυναμικής ανάπτυξης, που ήρθε για να μείνει, γιατί εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των Λευκαδιτών που σάρωσε η μνημονιακή λαίλαπα.
Έχουμε πλατειά ενωτική πολιτική αλληλεγγύης και σεβασμού  με όλους όσους συμπορεύονται μαζί μας.
Ήμαστε απέναντι σε κάθε αντιδραστική πολιτική,  ΕΕ,  κυβερνήσεων,  Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών.
Ήμαστε σε ”άλλο μήκος κύματος”, στην ”άλλη όχθη”.
Δεν θα καθίσουμε  με σταυρωμένα τα χέρια, δεν είμαστε παρατηρητές, δεν  είμαστε της άποψης ότι ενδιαφερόμαστε μόνο για τα τοπικά προβλήματα και η κυβέρνηση για τα γενικά.
Θέλουμε νάμαστε μπροστά για τα ζητήματα του Δήμου που επηρεάζουν τη ζωή μας αλλά και μπροστά για τη δουλειά, για το μεροκάματο, το επίδομα των ανέργων, την ασφάλιση και την περίθαλψη, για το σύνολο των αναγκών του λαού του Δήμου μας.
Θέλουμε και μπορούμε να αποτελέσουμε το αντίπαλο δέος στα ντόπια και ξένα συμφέροντα που επιχειρούν να τα πάρουν όλα! .
Απευθύνουμε κάλεσμα ενότητας και συμπόρευσης   σε όλους που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή των αγωνιστικών προσπαθειών για τα προβλήματα  της Λευκάδας.
Σε κείνες τις δυνάμεις  που βλέπουν  τους Δήμους και τις Περιφέρειες που μετατρέπονται  σε, εξάρτημα του κράτους ξένο προς τα λαϊκά συμφέροντα και είναι υπέρ μιας πραγματικής «λαϊκής αυτοδιοίκησης» με γενικές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα και όχι με λευκές επιταγές κάθε τέσσερα χρόνια.
Στους αγωνιστές εκείνους που δεν υποτάσσουν τις κοινωνικές ανάγκες στα πλαίσια του “εφικτού” όπως ορίζονται από τα ΕΣΠΑ, τις συμφωνίες στα πλαίσια της ΕΕ, την εξυπηρέτηση του χρέους και τις συνθήκες σταθερότητας που θα επιβάλλουν οι “επενδυτές”.
Σε αυτούς που πιστεύουν πως μπορούμε να έχουμε δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες με επαρκές προσωπικό ενάντια στη λογική της εκχώρησης τους σε ιδιώτες τους όπως προωθείται από τις πολιτικές κυβέρνησης, Δήμου Λευκάδας και Περιφέρειας Ι.Ν.
Στους αγωνιστές που δεν θέλουν τα Ιόνια ιμπεριαλιστικό ορμητήριο με στρατιωτικές βάσεις  των νατοϊκών φονιάδων.
Στους μεροκαματιάρηδες που ονειρεύονται και θέλουν νάχουν ρόλο και φωνή για να γίνει πράξη η αντιπολεμική Λευκάδα, η Λευκάδα που αγωνίζεται ενάντια σε φασισμό-ρατσισμό και πόλεμο.
 
Εργαζόμενοι εργαζόμενες Συνδημότισσες και συνδημότες Φίλοι και φίλες
Σήμερα η αυτοδιοίκηση συνθλίβεται στις μυλόπετρες του Καλλικράτη, του Κλεισθένη και των μνημονίων. Χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση των οικονομικών της, αφού το κράτος της χορηγεί ένα μικρό υποπολλαπλάσιο των πόρων που υποχρεούται με βάση τους νόμους, από την αδυναμία να εκπληρώσει τις πιο στοιχειώδεις κοινωνικές υποχρεώσεις της και από τη θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου που την προσδένει αυστηρά στην πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και στις μνημονιακές αποφάσεις και την καθιστά κατώτερη βαθμίδα του κεντρικού κράτους.
Πάνω στο ρημαγμένο τοπίο που αφήνει η πολιτική των τελευταίων χρόνων κυβέρνηση και τοπικές αρχές, ετοιμάζονται να αρχίσουν το καταστροφικό τους έργο από εκεί που το άφησαν το 2010 όταν ήρθαν τα μνημόνια. Αυτό σημαίνει ότι όλα θα τεθούν στον αυτόματο πιλότο της ανάπτυξης που απαιτούν τα μεγάλα συμφέροντα. Ιδιωτικές επενδύσεις χωρίς κανένα έλεγχο και με κάθε διευκόλυνση, φθηνό εργατικό και γενικότερα ανθρώπινο δυναμικό, ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα διαρκής για το λαό, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι δημόσιες επενδύσεις ανύπαρκτες και ιδιωτικές επενδύσεις ανεξέλεγκτες.
Η  εικόνα του τόπου μας
 
Χαρακτηριστική είναι η πολιτική που άρχισαν να προωθούν στη Λευκάδα. Την στιγμή που  οι υποδομές είναι ελλιπέστατες και σε πολλές περιπτώσεις κατεστραμμένες,  κανένα ενδιαφέρον δεν υπάρχει για αυτές παρά μόνο να προωθήσουν πανάκριβα ιδιωτικά έργα στην Ανατολική παραλία του νησιού που κοστίζουν ένα πακτωλό εκατομμυρίων και φυσικά θα εγκαταστήσουν νέους προύχοντες στον τόπο μας. Τα έργα αυτά και ο τύπος της ανάπτυξης που θα διαμορφώσουν είναι για πολύ λίγους, για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή την πολιτική ασπάζονται και προωθούν κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα και οι τοπικοί παράγοντες.
Αποτέλεσμα είναι όλα τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το νησί δεκαετίες να παραμένουν και να οξύνονται.
 • Το νερόείναι σε ανεπάρκεια. Και ο νέος αγωγός από τις πηγές του Λούρου καρκινοβατεί εδώ και 10 χρόνια  την στιγμή που οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται και ο κίνδυνος υφαλμύρωσης των γεωτρήσεων  στον Ελλομένο είναι προ των πυλών.
 • Τα σκουπίδια είναι υγειονομική βόμβα στην άκρη της πόλης για  40 χρόνια είναι παρούσα και απ’ ότι φαίνεται θα είναι για καιρό.
 • Ηαποχέτευση λειτουργεί πλημμελώς και σε αρκετές περιοχές δεν υπάρχει (Νικιάνα –Λυγιά-Κατούνα-Γένι-Σύβοτα- Μικρός Γιαλός) και περιοχές της Πόλης.
 • Οιχώροι στάθμευσης είναι ελάχιστοι και οι ιδιωτικοί πανάκριβοι και μιλάμε για ένα νησί  που  οι επισκέπτες έρχονται κυρίως οδικώς με ιδιόκτητα οχήματα. 
 • Οι παραλίες διαβρώνονται επικίνδυνα,είναι κατειλημμένες από ξαπλώστρες που νοικιάζονται πανάκριβα εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση  στις ακτές.
 • Το οδικό δίκτυο παραμένει με μεγάλα προβλήματα
 • Δημόσιοι χώροι και κτίρια εκχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ των ακινήτων.
 • Ο χώρος του πολιτισμού συνεχίζει να είναι θύμα της υποχρηματοδότησης με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι δραστηριότητες της τοπικής μας κοινωνίας, των πολιτιστικών σωματείων της πόλης και των χωριών, να απαξιώνεται κάθε ερασιτεχνική δημιουργία
Ποιες είναι οι ανάγκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της Λευκάδας σήμερα
Η Λευκάδα χρειάζεται μία πολιτική αντιμετώπισης των οξύτατων αυτών προβλημάτων, από τη σκοπιά των συμφερόντων της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας του πληθυσμού της. Συγκεκριμένα είναι αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων στις υποδομές που αναφέραμε παραπάνω.
Πέρα όμως από τις υποδομές το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  θεωρεί εξίσου σημαντικές προτεραιότητες:
 • Μέτρα και πολιτική για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για αυτό. Θέλουμε ένα τουρισμό που θα αφήνει εισόδημα στους πολίτες της Λευκάδας, τους αυτοαπασχολούμενους ,στις μικρές μονάδες οικογενειακού τύπου, στους επαγγελματίες.
 • Σύνδεση της κατανάλωσης στον τουρισμού με τον αγροτικό τομέα με τα κατάλληλα μέτρα και την αναγκαία πολιτική, ώστε ο αγροτικός τομέας να μη μαραζώσει εντελώς.
 • Να στηριχθούν με κάθε μέσον το εισόδημα και τα δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των μισθωτών και των συνταξιούχων, της μεγάλης πλειοψηφίας των μικροεπαγγελματιών.
Η κατάσταση και οι θέσεις των άλλων ψηφοδελτίων
 
Κανένα από τα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα δεν τοποθετείται πάνω σε αυτές τις ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι, είτε δεν τους απασχολούν καθόλου, είτε τοποθετούνται με τρόπο αρνητικό. Όλα τα εναποθέτουν στην μνημονιακή πολιτική και γενικότερα στην πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η σημερινή δημοτική αρχή, δεν υπερασπίστηκε την δημοτική περιουσία (Υπερταμείο), αποδέχτηκε χωρίς  αντιδράσεις την παραχώρηση των αεροδρομίων της χώρας μαζί και του Ακτίου, στους Γερμανούς της Fraport.  Λειτουργίες του δήμου ( Κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο, κοιμητήριο) ανατέθηκαν σε άλλους εκτός Δήμου. Η αυτεπιστασία από τον ίδιο το δήμο που είναι προς το συμφέρον του δημότη ήταν πράγμα άγνωστο, τα ιχθυοτροφεία πηγή ζωής και πλούτου για το νησί καθημερινά καταστρέφονται, αντί να προγραμματιστούν και να εκτελεστούν όλα τα αναγκαία έργα για την ανάπτυξή τους.  Συνεχίζοντας τον εναγκαλισμό της με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, έγινε η μοναδική δημοτική αρχή στα Ιόνια που καταψήφισε την απόφαση της ΠΕΔ-ΙΝ που είπε όχι στις εξορύξεις.
Το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, επίσης συμπορεύτηκε και συνδιαμόρφωσε επί της ουσίας αυτά τα χρόνια την αντιλαϊκή πολιτική στο δήμο και είναι έτοιμοι σήμερα για νέα μέτρα σε κάθε περίπτωση και κυρίως στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία έρθει στην κυβέρνηση. Αν υπήρξε διαφοροποίηση του συγκεκριμένου συνδυασμού από την πολιτική του δημάρχου ήταν σε διαχειριστικά θέματα ή απλώς για να μην ταυτίζεται απολύτως.
Σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ψηφοδέλτια είναι απλώς έκφραση ενδοκομματικών αντιθέσεων, προσωπικών φιλοδοξιών, ή απόπειρα να τεθούν σήμερα οι βάσεις για την ικανοποίηση τους μελλοντικά και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει ο εκλογικός νόμος. Κινούνται και θα κινηθούν πάντα στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται και οι προθέσεις είναι να εφαρμοστεί για δεκαετίες στο μέλλον. Επί της ουσίας όσο κι αν πασχίζουν δεν διαφοροποιούνται στο παραμικρό.
Οι θέσεις μας και οι προτεραιότητες μας
Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ θα είναι απέναντι σε αυτές τις επιλογές και θα διεκδικεί λύσεις υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, έχοντας στην πρώτη  γραμμή των διεκδικήσεων:
 • Η λύση σε όλα τα μεγάλα προβλήματα υποδομής όχι γενικώς και αορίστως, αλλά με ένα σφιχτό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα οριστικής λύσης τους. Αυτό πρέπει να είναι το κεντρικό μέλημα και η κυρία διεκδικητική δράση του δήμου. Τη λύση των προβλημάτων αυτών δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση να τη χρηματοδότηση η κυβέρνηση, αφού μηδένισε σχεδόν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
 • Είμαστε αντίθετοι με τα σχέδια κυβέρνησης, δήμου για την παράδοση του θαλάσσιου μετώπου της Λευκάδας στην ανατολική ακτή για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού σε συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπου έχει ήδη ενταχθεί και  η υποθαλάσσια ζεύξη. Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση οποιασδήποτε λειτουργίας και οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του Δήμου. Αγωνιζόμαστε για να μην περάσουν στο Υπερταμείο ακίνητα της Λευκάδας.
 • Δημόσια αγαθά όπως το νερό, οι κοινόχρηστοι χώροι, η θάλασσα, τα δημόσια και δημοτικά δάση, η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές  δεν πωλούνται και ούτε παραχωρούνται για εκμετάλλευση.
 • Η προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων καθώς και επαρκή αμοιβή των υπηρεσιών τους.
 • Αναπτύσσονται πολιτικές μονοπωλιακού χαρακτήρα στην διακίνηση και εκμετάλλευση του τουριστικού προϊόντος που θα δυναμώσουν μετά την παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων στους Γερμανούς.
 • Τα προβλήματα του Νοσοκομείου παραμένουν οξύτατα, με πολύ μεγάλες ελλείψεις όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε αυτό και από ότι διαπιστώνει και ο κάθε επισκέπτης. Αναμένονται τα εγκαίνια του νέου κτιρίου που ξεκίνησε το 2010 από το πρωθυπουργό, πως όμως να λειτουργήσει με το υπάρχον προσωπικό και μέσα. Απαιτείται λαϊκή αντίδραση ενάντια στις μνημονιακές περικοπές προσωπικού. Οι ανάγκες των κατοίκων και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της Λευκάδας επιβάλλουν, τη στελέχωση του με επαρκές επιστημονικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτές, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, επιβάλλουν τον πλήρη εξοπλισμό του. Η υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του με την εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων κάθε είδους είναι απαράδεκτη.
 • Το παλιό κτίριο του Νοσοκομείου να δοθεί για κοινωνικές χρήσεις(Ξενώνας ΑΜΕΑ, πολιτισμός, κ,λ,π.
Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο από τις πολυεθνικές
 
Ο τεμαχισμός του Ιονίου σε θαλάσσια οικόπεδα και η εκχώρηση τους με μνημονιακούς νόμους, (δυστυχώς και με τη συμφωνία της δημοτικής αρχής)  χωρίς καμιά μέριμνα για το περιβάλλον σε πολυεθνικές για εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και μάλιστα στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας και με βασική οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής και στο περιβάλλον.   Θα αποδώσει ψίχουλα στα κρατικά ταμεία και στην Τ.Α., ενώ οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής θα αυξηθούν και η ένταξη της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα δυναμώσει.
 • Θα παλέψουμε να καταργηθούν όλες οι μνημονιακές συμβάσεις έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων της κυβέρνησης ,με τους μονοπωλιακούς ομίλους και τις πολυεθνικές της ενέργειας στην Ιόνιο. 
 • Να σταματήσουν άμεσα η έρευνα και οι εξορύξεις και στο Ιόνιο.
 • Στηρίζουμε τα κινήματα που αναπτύσσονται στα Ιόνια, την Ήπειρο και σε όλη την Ελλάδα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τις πολυεθνικές της ενέργειας.
Εργαζόμενοι εργαζόμενες Συνδημότισσες και συνδημότες Φίλοι και φίλες
Σας καλούμε να αγωνιστούμε μέσα κι’ έξω από το δημοτικό συμβούλιο για:
 • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και των λειτουργιών του Δήμου. Καμία σκέψη για μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης, της αποχέτευσης και των απορριμμάτων. Τις υπηρεσίες αυτές οφείλει και μπορεί να τις υλοποιήσει ο δήμος προς το συμφέρον των δημοτών.
 • Για το σχεδιασμό και την διεκδίκηση άμεσων λύσεων στα μεγάλα προβλήματα του νησιού, της ύδρευσης, των σκουπιδιών, της προστασίας των ακτών. Για τη λειτουργική σύνδεση της Λευκάδας με το εθνικό οδικό δίκτυο, χωρίς την επιβολή νέων διοδίων για τα νέα έργα που απαιτούνται.
 • Για την επισκευή, συντήρηση και κατασκευή νέων κτιρίων στο τομέα της παιδείας.
 • Για μια φιλολαϊκή δημοτική κοινωνική πολιτική χωρίς εμπλοκή των Μ.Κ.Ο.
 • Για την παύση πληρωμών και τη διαγραφή του δημοσίου χρέους, ειδάλλως η λιτότητα θα συντρίψει για πολλές δεκαετίες τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Ήδη στις συμφωνίες κυβέρνησης και τρόικας προβλέπεται επέκταση της λιτότητας ως το 2062.
Το ψηφοδέλτιο  του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ είναι αγωνιστικό, διεκδικητικό, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, χωρίς καμιά ιδιοτέλεια και διάθεση προώθησης προσωπικών συμφερόντων, ανοιχτό σε όλους τους δημότες που πλήττονται με τη σημερινή κατάσταση.
Καλούμε όσους απορρίπτουν την πολιτική των κυβερνήσεων της λιτότητας και της υποτέλειας αναζητώντας  διέξοδο προς το συμφέρον όλων των δημοτών, τους καλούμε να στηρίξουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο μας, πέρα από κομματικά πλαίσια, για να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας.
Νέοι και νέες,  άνεργοι    
Ο ΘΥΜΟΣ ΣΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
ΤΙΜΩΡΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
 ΨΗΦΙΣΤΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *